Kartläggning: Familjen Fouras

Kartläggning: Familjen Fouras

fort

Det har varit många märkliga turer i det gåtfulla tornet utanför Frankrikes kust. Män i varierande ålder och med olika sätt att aktivera de mest briljanta av hjärnceller har kommit och gått. Följ med när vi klättrar i det ängsliga släktträdet Fouras och reder ut vem som är vem.

Alla känner till att den mest kända gåtmästaren på Fort Boyard, Fader Fouras, spelades av Stig Ossian Ericson under flera år. Få kanske minns Martin Myrberg som spelade “Oraklet i tornet” i den första säsongen, så vi skiter i att gå in mer på hans betydelse för Fångarna på fortet. Fader Fouras tog vid i säsong två och stannade ända till den nionde säsongen varpå Stig Ossian avböjde en fortsättning med hänvisning till sviktande hälsa. Knappt ett år senare gick han bort, 88 år gammal. Trots att Stig Ossian medverkat i otaliga filmer och pjäser, jobbat med storheter som Bergman och Sjöman, blev han ändå ihågkommen som “han som spelade Fader Fouras“. Inget man ristar in på sin gravsten direkt.

bebe

I säsong tio gjorde Felix Herngrens karaktär Dan Bäckman entré, men redan efter två säsonger försökte man återanknyta till familjen Fouras i form av sonen Bébé Fouras, spelad av Rolf Skoglund. Enligt DN:s artikel om nyrekryteringen handlar det om att Bébé inte bara kommit till fortet för att förbrylla främlingar med sina gåtor, utan även för att hämta arvet efter sin far. Om arvet bestod av de “boyarder” (stålguldpengar) som B-kändisarna kämpar för att samla ihop i varje avsnitt, är oklart. I såna fall lyckades han aldrig roffa åt sig lösöret.

Bébé Fouras blev nämligen inte långvarig i visdomens torn på Fort Boyard. Redan efter en säsong ersattes han av Lasse Brandebys karaktär Kurt Olsson som under sommaren 2011 spelade in säsong tretton av Fångarna på Fortet. Men då Brandeby insjuknade kort tid därefter och senare avled samma höst sökte man åter efter en ersättare som kunde leverera kniviga frågor till de svettiga kändisarna. Då familjen Fouras ansågs vara tömd på representanter fick fortets vaktmästare, Stellan Silvertass, hoppa in. Hey Baberiba-profilen Peter Magnusson tog jobbet som den något underbegåvade ynglingen i tornet, men inte heller han blev långvarig.

papa

Säsongen efter fick Stellan lämna plats åt Börje Ahlstedt och hans figur Pápá Fouras. MSN Nöje beskriver beskedet som en “skräll“. Det är inte helt klart vem denna Pápá är, men att döma av åldern kanske han är en yngre bror till Fader Fouras eller möjligen bara en gammal man med samma efternamn och kunskap inom det gåtfulla fältet som företrädarna på posten. Cyniska människor skulle kanske gå så långt som att Pápá bara är en girig jävel som är sugen på boyarderna och som bytt namn för få företräde till posten i tornet.

Så långt har vi alltså kommit sommaren 2013. Ännu ingen kvinna i sikte, men TV4 kanske tycker att det räcker gott och väl  med att en av programledarna är kvinnor, vad vet jag.

Ett förslag inför nästa säsong är att ta in Fru Fouras som skulle kunna spelas av Marie Göranzon eller Gudrun Schyman. Ingen man verkar ju kunna ersätta Stig Ossian ändå.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s