Årets rubriker 2012 – del 3/3

Årets rubriker 2012 – del 3/3

I förrgår skrev jag om årets märkligaste rubriker. Igår handlade det om vilken typ av rubriker kvällstidningarna till stor del består av. Idag visar jag hur man lätt skapar ett intresse hos läsaren genom att, med röd färg, markera suddiga objekt i oskarpa bilder.

1.

Skärmavbild 2012-08-13 kl. 09.48.47
På bilden illustreras tydligen “sinnessjuk lyx”, men för att förtydliga (eller förvirra) ringar man in en stol. Läsaren undrar naturligtvis varför och tvingas klicka på länken. I artikeln förklarar man sällan vad ringen på bilden menade.

2.

Skärmavbild 2012-07-17 kl. 17.28.16

Här har vi en upprörd familj som fick semestern förstörd. Tanken är att man inte ska förstå vad den röda ringen syftar på. Varför har de ringat in en vas lite snett så där, kan den verkligen sabba en chartervecka i värmen?

Nej. Vad den röda elliptiska ringen vill visa är den meterhöga väggen som skiljer av rummet. Familjen trodde att ett dubbelrum bestod av två rum, när de istället fick ett rum med en låg vägg i.

3.

Skärmavbild 2012-12-25 kl. 21.58.27
Om man är glaciolog använder man dagligen ordet “slukhål”. Hur mystiskt ett slukhål kan bli vet i fan, men Jöns har i alla fall ett sådant. Någon tyckte inte att det räckte med att Jöns böjde sin gamla kropp över hålet och pekade på det. Nej, en frilansande webbredaktör på Aftonbladet tyckte att en röd ring var på sin plats. “Mats, jag tycker inte det är fullkomligt klart var det där slukhålet sitter. Är du en ängel och slänger på en röd ring på bilden?”

4.

a
Om man tröttnar på ringar kan man använda pilar på ett kreativt sätt. Här använder man tre komponenter för att göra läsaren maximalt förvirrad.
a) För det första: ordet “analsparken”.
b) För det andra: en skärmdump från en video (= automatiskt svinsuddig bild).
c) För det tredje: en röd pil placerad i den grötigaste delen av bilden.

SLUTKLÄM

Då har vi kommit fram till slutklämmen. Nu ska vi se om min tes håller. Ökar verkligen intresset hos läsaren om röda markeringar infogas i bilden? Vi tar följande exempel:

el
Exempel 1 är alltså originalet som visar en suddig bild av en förmodad elledning i regnet. I exempel 2 har jag redigerat bilden och lagt till en röd ring.

el2
Men det finns mer. Om man verkligen vill komplicera saker och få folk att bättra på rynkan mellan brynen ska man göra en förstoring av en grumlig del av bilden (bild 3). Ni kan inte säga att det första exemplet triggar vetgirigheten mer än i det andra och tredje?

I såna fall håller min tes inte.

Advertisements

2 thoughts on “Årets rubriker 2012 – del 3/3

  1. Hello blogger, i must say you have high quality posts here.
    Your website should go viral. You need initial traffic boost only.
    How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s