Fantombildernas Märkliga Utveckling

Fantombildernas Märkliga Utveckling


Det mesta här i världen utvecklas till det bättre. Men det finns undantag. Fantombilder, till exempel. 

Idag har vi jättefina bildbehandlingsprogram där vi kan rätta till det mesta i ett fotografi som inte blev som det skulle. Vi kan till och med skapa helt nya ansikten och personer med hjälp av datorn. Det är bara att klippa och klistra. Lite som scrapbooking.

Polisen tror att de är bra på scrapbooking. Polisen tror fel. När de ska göra fantombilder blir resultaten ofta så märkliga att de skrämmer allmänheten snarare än får dem att vilja hjälpa till att fånga gärningsmannen.


Tre exempel. Titta på de här tre “herrarna”.
1. Den bleka, svartögda fjunpellen till vänster är troligen en tysk, kvinnlig seriemördare som ännu inte gripits. Områdena runt ögonen ser ut som om de ärgat och hela kompositionen doftar bakfyll Mike Skinner.

2. Mittenbilden visar polisens “hetaste spår” efter Brattåsmördaren som dödade ett par 2005. Bilden är framtagen av en expert “som åkt upp från Stockholm”. Varifrån har experten fått delarna till sin bild? Jo, ögonen är från en rutten lax, själva ansiktet är taget från kliniken för ansiktseksem och håret är ett självporträtt av Mia Törnblom gjort i Paint. Halsduken (?) är väl det som ser mest verklighetstroget ut? 

3. Stackaren ute till höger är något av en klassiker. Den ritades av ett vittne till ett mord i Bolivia och ledde helt osannolikt till att mördaren nu sitter bakom lås och bom. Tecknaren kunde lika gärna ha lämnat in en idolbild på Klasse Möllberg.

Men frågan vi alla ställer oss är: Hur i all sin dar kan fantombilderna fortfarande vara så fruktansvärt dåliga? Experter från Stockholm till trots! Hade man sett ut som någon av de här personerna så hade man nog varit gripen för längesen. INGEN kan vandra omkring obemärkt med ett sånt utseende.

Vi tar en titt på den senaste fantombilden från Aftonbladet. Två snubbar är misstänkta för våldtäkt och så här förväntas den ena se ut.

Han har alltså smutsigt brun hår under en svart mössa. På halsen har han något som ska se ut som en tatuering och i övrigt ser han mest ut som en rätt vanlig människa. En “en-på-tusen”-människa. En Johannes.

Men jag tror inte riktigt på att den här killens tatuering är ett streck med en bläckplump på, så jag satte dit en tribal (bild 2). Han känns som en Johannes med tribal. Håret såg konstigt ut så jag googlade “hår lugg blond” och klistrade fast en tjejlugg på Johannes. Genast såg han mer ut som en människa (bild 3).

Polisen måste uppdatera sin bildbank där de har fantombildskomponenterna, annars kan experterna inte jobba ordentligt. Förr kanske människor hade fiskögon, Mia Törnblom-självporträtt som hår och forskarbilder från eksemlabb till ansikten, men inte idag. Idag är det botox, tribaler och…  ja, Mia Törnblom-hår.

Är jag expert på fantombilder nu? Ja, jag är fan expert på fantombilder nu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s