Googlekameran – Ett Skval i Nyhetsflödet

Googlekameran – Ett Skval i Nyhetsflödet


Liksom “Klickmonstret” fortsätter att visa samma sensationella videoklipp år efter år finns det artiklar som publiceras när det finns en lucka i tidningen eller när stiltje råder på nyhetssajten. Det finns ett sorts skval bland kvällstidningsartiklar. Sånt som ingen bryr sig om, men som är så pass hjärndött att man ändå läser det.

“De tjänar mest där du bor. Vi har hela listan.” är ett exempel. “Avslöjade – av Googlekameran” är en annan. I korthet kan nyheten om Googlekameran sammanfattas som dråpliga bilder tagna av en dator skapar oväntade memes på nätet. Det handlar alltså om att Google försöker ta kort på alla gator i hela världen och ibland råkar bilderna innehålla mer än en rensopad, bilfri gata.

Till exempel skulle hunden på bilden kunna vara med på en sån här bild. Aftonbladet hade kunnat skriva en hel artikel om den knasiga tvåbenta hunden som dök upp på en bild från en gata i Santiago. Artikeln skulle berätta om att bilden på den hemlösa hunden nu sprids som en löpeld (ja, alltid det uttrycket) på mikrobloggen Twitter (ja, det uttrycket också).

Den här motorcykeln kanske skulle kunna dyka upp på en Googlekamerabild från Frankrike. Plötsligt, mitt i skogen råkade den futuristiska farkosten susa förbi just som kameran knäppte en bild av landsortsvägen. Och nu sprids den som en löpeld på Facebook och Pinterest.


Här, i ett slumområde i Rio De Janeiro, blev det riktigt knasigt. En sexistisk dansgrupp festar loss på en lerig bakgata och har ingen aning om att Google agerar omedveten partyfotograf.

Om ni läst ända hit måste ni ställa er frågan varför? Varför läste ni hit? Var det här ett intressant blogginlägg? Jag vet inte. Min poäng är att såna här nyheter publiceras varje vecka i tidningar som har flera hundratusen läsare. Hur kan det vara så? Vem bryr sig om det här? Varför bryr jag mig så mycket att jag sitter här och bloggar om det?

Om någon startade en tumblr och lade upp bilder som skulle kunna vara tagna av Googlekameran, men som inte var det, skulle jag läsa den. DET har, enligt mig, ett större nyhetsvärde än de riktiga bilderna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s