Är Johan Hakelius Och Oisín Cantwell Samma Person?

Är Johan Hakelius Och Oisín Cantwell Samma Person?

Känner du igen mannen på bilden? Ja, nog tvekar man en aning i sin övertygelse. Det gör han med största sannolikhet även själv vissa dagar.

Namnet på den ständigt tweedklädde journalisten och Aftonbladet-medarbetare är Johan Hakelius. På bilden bär han Oisín Cantwells glasögon, samt ögon. Oisín, även han journalist på Aftonbladet, är känd för att ha en tröttare blick och något större läppar än Hakelius. Men låt oss ta en närmare titt på herrarna.

På bilden ovan poserar två av gammelmedias sömnigaste profiler. Oisín (uttalas ”åschin”) som med självgod stil och ständigt en cigarett i mungipan, hastar fram på Götgatan i hudfärgad trenchcoat. Och Hakelius som försöker vara drogliberal och ser upp så mycket till Fredrik Lindström att han kallar sin egen fru för Kristian när de ser på ”På Spåret” på fredagar.

Efter idogt detektivarbete har jag kartlagt journalistduon och ställer nu frågan: Är Hakelius och Cantwell samma person? Vi börjar med detaljerna. Först och främst är båda födda nästan samtidigt. Oisíns pappa är från Irland och Hakelius är besatt av Storbritannien (ett sätt att vara nära, men inte för nära). Båda är journalister på samma tidning, har glasögon och en lite krånglig personlighet.

Rent praktiskt vore det inte svårt att lösa det. Ett dubbelliv har aldrig tidigare utförts med samma mod och briljans. Lösningen gick till så att Oisín fick twitterkontot och Hakelius fick bli författaren. De lever med var sin kvinna i var sin lägenhet, har många resdagar på ett år och flexibla tider. De arbetar hemifrån när de måste och de tar ut var sin lön. Allt för att minimera avslöjanden och för att maximera nyttan i bluffen. Ingen vet hur Oisín orkar vara Johan under längre perioder, då Oisín är storrökare.

Jag testade att byta glasögon på dem och genast blev det svårt att motargumentera. Frågan är bara vem som spelar vem.

Advertisements

One thought on “Är Johan Hakelius Och Oisín Cantwell Samma Person?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s