När Alla Är Journalister Måste Alla Vara Källkritiker

När Alla Är Journalister Måste Alla Vara Källkritiker

Vi lever sannerligen i en fejkad värld. Medan vissa hävdar att alla är journalister ställs också allt högre krav på läsaren. Informationsflödet i vår vardag ökar stadigt och det är allas ansvar att bli mer källkritiska.

Jag har kommit till en punkt där min grundinställning är ”Äh, det där är säkert fejk!” för att sen börja leta efter sanningshalten i det jag läser eller hör om. Å ena sidan kan det tyckas vara en energikrävande inställning, men en naiv utgångspunkt som landar i besvikelse blir i förlängningen detsamma.

Och nej, jag har inte blivit ”bränd för många gånger”. Jag har snarare alltid varit tveksam och kritisk i mitt tänkande. Däremot har situationen förvärrats för personer som har ett godtroget sätt att se på saker.

Hela tiden hör vi om nya fall som mer eller mindre överraskande visade sig vara på låtsas. Det kan vara en prisbelönt fotograf som stulit bilder från Google, dokumentärer som egentligen är så kallade mockumentärer eller nyheter som publicerats på DN.se.

Förr hade papperstidningarna en dag om året då de publicerade en skojig artikel någonstans bland alla de riktiga nyheterna. Det var den första april och innehållet var ofta av den skämtsamma eller harmlösa sorten. Idag verkar det finnas en viss prestige i vem som kan blåsa världens läsare på det mest finurliga och spektakulära sätt.

Frågan om hur framtidens nyhetsrapportering kommer att se ut ställs allt oftare. Och i takt med att fler och fler hämtar en stor del av sitt dagliga nyhetsflöde på Twitter, blir det bakåtsträvande att hävda att man inte kan lita på mikrobloggandet som en tillförlitlig källa.

Jag uppmanar inte alla att bli mer misstänksamma eller cyniska. Men alla som konsumerar nyheter och information, och som befinner sig online hela sin vakna tid måste våga stanna upp och sålla, även om det innebär att man kanske missar ett par minuter av flödet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s