Fick Världens Första E-mailare Ligga?

Fick Världens Första E-mailare Ligga?

Ray Tomlinson

Man skulle kunna tycka att mannen som skickade världens första email borde ha hängt med i utvecklingen och därmed också borde ha en snygg hemsida. Men nej, det har han inte. Hans sida är av antikt slag. Han har till och med Comic Sans i rubriken!

Den här figuren heter Raymond S. Tomlinson och ungefär samtidigt som varumärket Zingo lanserade kolsyrad chokladläsk skickade Ray världens första email. Enligt honom är det även han som kom på tecknet “@”, eller kom på att det var det som skulle användas som skiljetecken mellan namn och domän i en e-postadress. En bedrift som måste tillskrivas någon här i världen, men frågan är hur mycket cred han egentligen ska få.

Förmodligen har Ray suttit i många och långa dygn och haft skrytsamma utläggningar på krogar och fester om vilket geni han är, men den stora frågan är om han har fått ligga speciellt mycket på att det var han som skickade det första mailet.

Till att börja med måste påpekas att Ray var en tönt då och är en tönt nu. Och även om “hög töntfaktor” hade en hype för några år sedan så var Ray inte en del av den hypen. Han var redan för gammal och dessutom var det bara en massa onördiga snubbar i Acne-kläder och stora glasögon som var intresserade av att ha en “hög töntfaktor”.

Dator

Skit samma! Vi går tillbaka till 1971 då Ray krånglade iväg sitt email från datorn som visas på bilden. Nej, det är inte den lilla skrivmaskinsliknande apparaten till vänster som är datorn – hela bilden är datorn. Allting på bilden är komponenter i datorn. Om ni fortfarande inte förstår är ni födda på 90-talet eller senare.

Man kan tänka sig att det inte var speciellt hett att syssla med datorer 1971. Och då menar jag “hett” som i att “om jag skryter med det här på krogen så vill alla kvinnor para sig med mig”-hett. Faktum är att det inte verkar ha varit speciellt hett ens bland de som gillade datorer.

Ray beskriver (på sin hemsida som är uppbyggd av frames) att det inte var någon stor sak att skicka ett mail, snarare lite av en bisyssla. Han berättade inte ens för sin chef vad han hade gjort.

Men om vi skrider framåt några år då, när fler började förstå det här med email, ville någon ligga med Ray då? Nej. Jag ser framför mig hur Ray sitter och dricker öl ensam på en biljardbar i södra USA mitt på dagen. Året är 1993, det är tisdag och han ska bara dricka en öl. Två kanske. Efter fem öl kommer en sladdrig kvinna in i baren, slår sig ner bredvid Ray som håller på att somna i ett askfat. Hon beställer ett glas rött och något att röka och suckar djupt medan hon låtsas leta efter något i sin fula handväska som kanske är gjord i mocka. Ray öppnar ögonen och frustar så att aska yr upp från bardisken och upp i kvinnans urringning. Ray tar ett andetag, tar sats och säger:
– I sent the first email!
Kvinnan tittar inte ens på honom. Det är svårt att vara så ointresserad som hon är, men hon är trött på män och hon är ännu tröttare på fulla män. Därför går hon till en bar för att berusa sig ensam. Ta en bläcka. Glömma bort. Varva ner. Då sitter det någon jävla lirare och snackar om email. Hallå, tänker hon, det är 1993, det kommer att dröja 10 år till innan jag ens vet vad email är.

Hon tänder en cigg med sin zippotändare, sveper rödvinet och går. Ray fick inte ligga den dagen heller.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s