Effektivisering och tajming av frukostmoment

Effektivisering och tajming av frukostmoment

Jag är en oerhört tankspridd människa. Inte så att jag slänger datorn i grovsopen och tar med mig soporna till jobbet. Men jag är disträ och ibland väldigt okoncentrerad. 


Å andra sidan slog det mig häromdagen att jag ibland är besatt av tajming vad gäller de olika momenten när jag gör frukost. Jag vill alltså att hela frukosten ska vara klar precis samtidigt. Helst ska kaffet vara så pass avsvalnat att det omedelbart går att dricka när man satt sig ner. Och ägget bör ha kokat i precis 6 minuter.


Därför måste momenten prioriteras i tidsordning. Det är inget konstigt och de flesta gör nog precis som jag, men det känns lite psykat när det punktas upp så här. 
Prioritetsplan Frukost, Version A1.


1. Lägg ägget/äggen i en kastrull med kallt vatten, vrid på plattan. 


2. Ta fram smör och ost (och andra pålägg) så att de hinner bli lite varmare än kylskåpskalla. Smöret är då lättare att bre och osten smakar lite mer när den kommer upp i 12-13 grader. 


3. Förbered kaffet och slå på bryggare. På fem minuter hinner den göra 4,5 koppar starkt kaffe.

4. Gå på muggen, bädda, ta en snabbdusch eller något annat som ska hinnas med innan hemmet lämnas.5. Häll upp en skål fil eller yoghurt. På med müsli eller frukt etc. 


6. Ta fram en kaffekopp och ett dricksglas. Fyll glaset med kallt vatten och drick ur (det är bra för kroppen att dricka vatten innan den chockas med en kopp svart Zoégas). Häll sedan upp juice i samma glas så spar du disk (något att tänka på även om man har diskmaskin). 


7. Här bör ägget ha kokat några minuter och det kan även vara dags att hälla upp kaffet i koppen.  


8. Bre mackorna och fixa med pålägget. 


9. Duka fram juice, yoghurt, mackor och kaffe. 


10. Häll av det varma vattnet från ägget och i med kallt vatten. Skala ägget och servera det som du vill ha det. 


11. Sätt dig ner och njut av en tajmad frukost. 


Hade man till exempel börjat med att bre mackorna och satt på äggvattnet senare så hade frukosten haltat, harmonin hade förstörts och dagsformen rubbats. 


Vissa dagar går jag helt ifrån den här planen och sätter mig och betalar räkningar medan jag äter yoghurt, för att sen dricka gårdagens kallnade kaffe. Men just de dagar då jag har bråttom, vilket inte är speciellt ofta, måste jag följa denna “prioritetsplan version A1”. 


Jag märker nu att det inte finns någon riktig poäng i det här inlägget och således tänker jag inte försöka knyta ihop det heller. Better luck next time!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s