Hur man läser en tidning

Hur man läser en tidning

När jag läser dagstidningen så gör jag det oftast på nätet. Inget prassel, ingen pappershög och inget tidningsbud som väcker en mitt i natten då de pressar in en fet söndagsbilaga genom brevinkastet så att hälften av sidorna rivs sönder. 

Nä, på nätet läser man tidningen uppifrån och ner. Smidigt. I fysisk form läser man tidningen från första sidan till den sista. Inte sant?

Så, varför läser en del tidningen baklänges? Har de något arabiskt i sig? Ofta är det gamla gubbar som gör så samtidigt som de dricker kaffe från ett fat. Så det blir nästa fråga: Varför dricker de kaffet ur ett fat? Det måste vara lättare att spilla, speciellt med deras till åren komna fysik där de kanske inte är lika precisa i sina rörelser och lättare fläckar ner både brallan och skjortan. Ja, ja, nå väl, tillbaka till ursprungsfrågan. 

Varför läser man tidningen bakifrån? Den är uppbyggd för att läsas från sida ett. Här får vi de viktigaste händelserna i stora rubriker, träffande bilder och inklämda annonser för Unibet. 

På sida två tas en politisk ståndpunkt så att läsaren lättare ska kunna veta vilken synvinkel han ska gå in med i reportagen och om den valda lektyren matchar hans politiska åsikter. 

Sen rullar det på. Ett par tunga världsnyheter, lite inrikes, lite utrikes, nöje, sport, tv, serier, horoskop och dödsrunor. Det är perfekt planerat. 

De tunga (1) världsnyheterna får en att “hänga med” vid fikabordet, (2) inrikes gör att man är up to date på hemmaplan, (3) utrikes handlar mest om politik så ingen orkar riktigt bry sig (de vet att det är lite struligt i norra Afrika just nu… typ). Sen kommer de lättare sidorna med (4) nöje och (5) sport, man kollar (6) TV-sidorna och har kanske turen att få läsa en intervju med Rickard Sjöberg (spy). På slutet, om man hinner, kan man läsa otroligt roliga (7) serier (Lilla Fridolf, Nemi, Hagbard, Kronblom…) och som avslutning kollar man hur livet ser ut framöver (horoskop) och sen hur det slutligen ser ut (dödsannonser).

Därför kan man ju inte börja längst bak. Det ser ju ni också? 

– Jo, men det är för att gamla gubbar är så nära döden som de vill kolla om deras kompisar är med bland dödsannonserna. 

Nej, det är det inte. Skulle en gubbe vara mindre intresserad av nyheter bara för att han har levt i 70 år? Och hur bra polare hade han egentligen om han fick reda på deras död genom en tidningsannons? 

– De vill veta vad det ska bli för väder under dagen. 

Men väderprognoserna har ändå alltid fel. 

Det måste finnas en bättre förklaring. Jag vädjar till de som orkar läsa att också orka tänka på vad som driver dessa herrar till såna här sätt att leva. Det måste ha börjat någonstans och smittat av sig på en massa andra personer. 

Hur sålde den första baklängesläsaren in sin grej till resten av världen?
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s