Skillnaden Mellan Rasism och Ansiktsblindhet (職員)

Skillnaden Mellan Rasism och Ansiktsblindhet (職員)


“Alla japaner/kineser ser likadana ut”.

Är det ett främmande påstående? Nä, alla har antingen sagt det eller hört någon säga det. Vissa tycker att det är ett rasistiskt uttalande, men jag tycker att det är viktigt att skilja på rasism och ansiktsblindhet.

Vissa kontrar med att säga: “Men japaner/kineser tycker ju att vi i Sverige ser likadana ut“.

Nej. Det finns ingen logik i det uttalandet. Japaner/kineser har alla svart hår, sneda ögon, är rätt korta och oftast smala. Vi svenskar har olika hårfärg, olika ögonform, varierande längd och dessutom skiljer vi oss väldigt mycket i vikt sinsemellan.

Fördomar? Nej, det är så här. Japaner/kineser kan omöjligt tycka att vi svenskar ser likadana ut.

Vi tar ett bildexempel för att verkligen slå in spiken i kistan:

Här har vi trettio japaner som ser mer eller mindre lika ut. Alla har svallande svart hår (eller grått då, men det har med ålder att göra. De hade också svart hår i ungdomens dagar!), är korta och har sneda ögon.

Är vi ganska överens dittills? Bra. Då tar vi nästa bild.


Här har vi en svensk personalkår från någon skola antagligen. De har olika mycket hår samt olika färg på det. De är olika långa (och står i den klassiska formationen “V”), olika tjocka och ingen är den andra lik på något sätt.

Har jag fel? Nix.

Vissa kanske hävdar att japanerna/kineserna också är olika långa på bilden (och står i formationen “A”, men det är ordnat med höj- och sänkbara stolar bara för att få symmetri i bilden) och att de är olika feta.

Nja, titta på den sittande raden och raden bakom – det finns knappt någon höjdskillnad eller fetma där. Den svenska bilden illustrerar en man som är något rundare både i hals och midjeomfång (vänster) samt en man (höger) som är nästan ett huvud längre än den kortaste på bilden.

Så om någon av er inte höll med mig från början av det här inlägget, så hoppas jag att vi enats nu.

Över och ut!


Advertisements

One thought on “Skillnaden Mellan Rasism och Ansiktsblindhet (職員)

  1. LOL, idiot.Asiater tycker att vi alla ser likadana ut. Vi alla är ''demonerna från västkusten''.Du menar nordöstasiater antar jag?Låt mig ställa en fråga då.Om du hade asiatiska vänner, skulle du blanda ihop dom?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s