Förbjud "Comic Sans"

Förbjud "Comic Sans"

Verdana kanske inte är något roligt typsnitt, men det är funktionellt i de flesta lägen. Det skapades för Microsoft av Matthew Carter och släpptes 1996 i syfte att ge en klar och ren ordbild även i mindre format. Den här texten är skriven i Verdana.

Men det finns några riktigt vidriga typsnitt och den som tveklöst intar förstaplatsen är Comic Sans. Det kanske låter löjligt att irritera sig på ett typsnitt, men jag får väl helt enkelt erkänna att jag inte bara är språkpolis utan också typsnittskonstapel.

1994 designade Vincent Connare typsnittet Comic Sans som ett alternativ till de seriösa typsnitten. Microsoft hade skapat en liten virtuell maskot, en hund vid namn Rover, som kommunicerade via pratbubblor. Connare tyckte det såg trist ut att hunden pratade i Times New Roman och skapade därför Comic Sans.

Typsnittet var alltså avsett för pratbubblor och lite roligare sammanhang. Från början.

Sen kom missbruket. Alla lärare började använda Clip Art och Comic Sans i varenda stencil. Snart blev allvarliga lappar och brev skrivna med Comic Sans. Ganska snabbt tappade eleverna respekten för typsnittet och flera av mina kompisar fick kväljningar när de såg rubriker (eller ännu värre; långa textstycken) skrivna med, just det, Comic Sans.

1999 fick två grafiska formgivare i USA nog och skapade “The Ban Comic Sans Movement“. Det var väl kanske inte så att de uttalat hatade typsnittet ifråga, men just att det allt oftare förekom på “seriösa” platser så som varningsskyltar och dylika gjorde dem upprörda.

Under åren har Comic Sans fått ta mycket skit och utstå hård kritik, men när Vincent Connare 1996 skapade ett annat välkänt typsnitt, Trebuchet MS, uteblev protesterna helt. På den här sidan kan ni läsa hans redogörelse för varför han skapade ett av världens mest hatade typsnitt.

Advertisements

2 thoughts on “Förbjud "Comic Sans"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s