Sista Kvällen På Söderport

Sista Kvällen På Söderport

Det är ett fullsatt Söderport vi valsar in på strax efter halv nio på kvällen. Happy Hour har hållts från klockan två på dagen och ljudnivån är hög. En kollektiv, undertryckt fylla ligger och väntar på att explodera. Alla drinkar (6 cl) kostar 70 kronor och ett par medelålders dart-entusiaster, som har fått ett par stadiga innanför västen, hånar sin kompis i talkör med orden:
– Janne han är homosexuell, homosexuell, homosexuell…

Ikväll är det seriespel och dagens runda, som egentligen skulle ha spelats på Söderbiljarden, har blivit förlagd hit till Söderport av nostalgiska skäl. Det här är sista kvällen med gänget. Här har Sveriges tredje största dartklubb, Spikkastarna, huserat i många år. Så även ikväll. Motståndarna representeras bland annat av Wermdö Dart.

Det är ett myller av folk framför darttavlorna. En kille upplyser oss om att man kan köpa de begagnade tavlorna om man snackar med killen i baren. En trehundring för en helt ny (då får man den inplastad i en låda) och knappa hundringen för en som har använts. Vi bestämmer oss för att kila ner imorgon för att köpslå med personalen. En darttavla från Söderport att hänga på balkongen i sommar, det vore något det.

Kåkens hyresvärd har kickat ut alla och ska nu göra något nytt av huset. Beskedet kom redan i september förra året. Men även om “Spikarna” numera har ett nytt tillhåll, så kan de inte riktigt släppa sin hjärtevän och hemmaarena med dess moderna furuinredning.

Flera personer kommer fram och snackar dart med oss. Jag, som inte vet någonting om spelet, frågar om alkoholkonsumtionen är snudd på obligatorisk även under matcherna. Det blir ett jakande svar, en del tömmer tydligen en kvarting innan de börjar kasta pil, men då orkar man inte hålla på i alla de timmar som ett spel vanligtvis tar. De flesta tar ett par öl och sen är det bra.

Vi stannar inte länge nog för att ens få i oss ett par öl. Sista klunken smakar ljummet och avslaget. Det sista ölglaset på Söderport är urdrucket för oss. När vi går ut ser vakten lite sorgsen ut.

Allting har ett slut. Klockan 23.00 stängde stället. Det betyder att sista pilen kastades för en kvart sen…Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s