Dynga

Dynga

När man åker med flygbussen till Arlanda (eller från, för den delen) kan man, om man är uppmärksam, se en stor dynghög som ligger och myser bredvid en bondgård. Nu under vintern ryker det extra mycket och man kan nästan se alla bajspartiklar som desperat letar efter mänskliga näsor att förgifta.

Men bussen har täta fönster och ingen lukt tränger in. Däremot framkallade min hjärna imorse en artificiell lukt som påminde mycket om barndomens lantliv. Bondgårdar och klippt gräs och sockerbrukets dammar med slem… Ja, jag vet att jag varit nostalgisk på senaste, men ens rötter är väl viktiga, säger dem.

Det var hur som helst lite ballt att ha ett sockerbruk i den lilla byn när jag var liten. Det som kanske inte var så ballt var när de lade ner “bruket” och hälften av socknens invånare (som hade bruket som arbetsgivare) fick foten och söp ner sig och slog frugan, skiljde sig och hamnade i en ensam etta utanför murarna i Visby och grånade bort.

En annan sak som inte var så ballt var några dammar som låg ett par kilometer från detta bruk. I dessa dammar dumpades någon form av roskia (skräp på finska) och lukten var oundviklig och vidrig. På vintern kunde man åka skridskor där och tillvaron var helt luktfri. Parallella universum – så nära, så långt borta.

En annan dynghög i närheten av barndomshemmet var den som bonden Mundo (osäker på stavningen då jag bara hörde andra uttala hans namn på mycket bred gotländska) och hans djur producerade. Han hade kor och lamm tror jag. Ryktet om att han låg med sina kor var kanske överdrivet. De måste ju ha menat att han låg med lammen förstås.

Och detta för mig till dagens fråga: Debatten om tidelag var väldigt hätsk härom månaden. Hur blev det med det? Är det okej att fingerpulla sin katt? Snart är det ju till och med tillåtet för alla att gifta sig.

Advertisements

One thought on “Dynga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s